بدون دسته بندی

تنباکو چیست؟ چه تاثیری در سلامتی ما دارد؟

تنباکو همان برگ‌های خشک شده و بریده شده توتون است که حاوی مقدار زیادی از ماده ای شیمیایی به نام نیکوتین می‌باشد. امروزه استفاده از تنباکو و کاشت و برداشت آن در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه رو به افزایش است. تنباکو معمولاً با استنشاق دود حاصل از سوزاندن آن که با استفاده از سیگار یا وسایل مصرف تنباکو مانند پیپ انجام می‌شود، مورد استفاده قرار می گیرد. از دهه 1930 مشخص شده است که تنباکو نه تنها برای افرادی که آن را مصرف می‌کنند، بلکه برای افرادی که در اطراف مصرف کنندگان قرار دارند نیز خطرناک است و عوارض جدی به همراه دارد.
مردم سراسر جهان قرن‌هاست که به این گیاه اعتیاد دارند. نیکوتین، ترشح آدرنالین در مغز را تحریک می‌کند و به مرور زمان باعث اعتیاد فرد می‌شود. به همین دلیل است که تصمیم گرفتیم در این مقاله انواع تنباکو و اثرات منفی آن را بررسی کنیم.

تاریخچه استفاده از تنباکو

تنباکو از 6000 سال قبل از میلاد توسط انسان‌ها مورد استفاده قرار گرفته است و مردم جهان آن را به عنوان یک منبع مواد شیمیایی قوی و اعتیاد آور می‌دانند.
تنباکو گیاهی است که از آمریکای شمالی و جنوبی سرچشمه گرفته و در قرون 15 و 16 میلادی به اروپا راه یافته است. در اوایل دهه 1800 تنباکو به عنوان مشوقی برای کارمندان و زندانیان مورد استفاده قرار می‌گرفت.

 

تنباکو چیست؟ چه تاثیری در سلامتی ما دارد؟

 

 

سابقه کاشت تنباکو در ایران

جالب است که بدانید ایران یکی از قدیمی ترین و بهترین تولید کنندگان تنباکوی مرغوب است. این گیاه در قسمت‌هایی از ایران مانند خمین، خوانسار، برازجان و شهرهای اطراف اصفهان نظیر کاشان کشت و از اواخر فروردین و اواسط اردیبهشت برداشت می‌شود. نام بسیاری از تنباکوها نیز بر اساس محل کاشت آنها گذاشته شده اند: مانند تنباکو خوانسار و یا تنباکوی برازجان!

مدت زیادی است که بشر این گیاه اعجاب انگیز را کشف کرده. در گذشته مردم این گیاه را خشک کرده و با برگ بزرگی از خود این گیاه سیگار ساخته و آن را استفاده می‌کردند.

 

تنباکو چیست؟ چه تاثیری در سلامتی ما دارد؟

 

اثرات منفی مصرف تنباکو بر سلامتی

پزشکان در دهه‌های 1920-1930 متوجه افزایش سرطان ریه در انسان‌ها شدند. در دهه 1950 آزمایشاتی انجام شد که نظریه پزشکان را تأیید کرد اما با مخالفت شرکت‌های تولید کننده دخانیات و جامعه، مانع از گسترش اطلاعات شدند.
دود تنباکو حاوی بیش از 4000 ترکیب شیمیایی مختلف است که حداقل 60 مورد از آنها به عنوان عوامل سرطان زا بوده و 30 مورد آنها فلزهای شناخته شده اند که برخی از آنها رادیواکتیو هستند.
افراد سیگاری به طور متوسط 14 سال زودتر از افراد غیر سیگاری از دنیا می روند. یک سوم سرطان‌ها به دلیل استعمال دخانیات می‌باشد و بیماری‌های مزمن ریه مانند آمفیزم و برونشیت مزمن، بیماری‌های قلبی، سکته مغزی، حمله قلبی و آنوریسم نیز با استعمال دخانیات ارتباط مستقیم دارد.

 

تنباکو چیست؟ چه تاثیری در سلامتی ما دارد؟

 

انواع تنباکو

در صنایع دخانیات 4 نوع اصلی تنباکو وجود دارد که عبارتند از:

  • تنباکو ویرجینیا، که محبوب ترین تنباکو در استرالیا می‌باشد و این نام از ایالتی در آمریکا كه اولین بار این گیاه در آنجا رشد کرده است، گرفته شده و هم اکنون در برزیل و زیمبابوه نیز پرورش می‌یابد. تنباکو ویرجینیا دارای مقدار زیادی قند است و قند موجود در این گیاه باعث می‌شود که دود سیگار حاصل از این تنباکو نسبت به سایر مارک‌ها شیرین‌تر باشد اما هنگامی که قند موجود در این گیاه می‌سوزد تعداد زیادی اسید مضر را تولید می‌کند. دود حاصل از تنباکو ویرجینیا، نیکوتین آزاد تولید می‌کند. این بدان معنی است که نیکوتین اثر سریع تر و قویتری در مغز خواهد داشت اما دود آن نسبت به بقیه مارک‌های موجود در بازار بسیار شدیدتر است.
  • تنباکو برلی، توتون تلخی است که به سختی حاوی قند است و این گیاه در ایالات متحده آمریکا، آمریکای مرکزی، مالاوی و اوگاندا رشد می‌کند.
  • تنباکو شرقی، گیاهی مقاوم و کوچک می‌باشد. این تنباکو در خاورمیانه کشت می‌شود و بازار خاورمیانه را تحت تسلط دارد.
  • تنباکو مخلوط ، مخلوطی از توتون‌های شرقی، ویرجینیا و برلی می‌باشد.

آیا تنباکو اعتیاد آور است؟

تنباکو به خودی خود اعتیاد آور نیست، اما نیکوتین موجود در تنباکو اعتیاد آور است. هنگامی که فرد شروع به سیگار کشیدن می‌کند، خصوصاً در سنین جوانی، احتمال اعتیاد به تنباکو بسیار زیاد خواهد بود.
اگر افراد مصرف کننده سیگار از اثرات محرک و دلپذیر دود تنباکو لذت ببرند، ممکن است به طور منظم سیگار بکشند. وابستگی به نیکوتین شامل عوامل روانی و جسمی خواهد بود. عوامل روانشناختی شامل احساس لذت و هوشیاری است و افرادی که به طور منظم سیگار می‌کشند ممکن است یاد بگیرند که برای ایجاد این احساسات به تأثیرات نیکوتین احتیاج دارند. آنها همچنین سیگنالهای شرطی یا محرک‌هایی را برای استفاده از سیگار در خود ایجاد می‌کنند، به عنوان مثال، بعضی از افراد همیشه بعد از غذا یا وقتی احساس افسردگی یا اضطراب می‌کنند، سیگار می‌کشند. این عوامل باعث ایجاد الگوهای رفتاری یا عاداتی می‌شود که ایجاد تغییر در آنها بسیار دشوار خواهد بود.
افرادی که به نیکوتین اعتیاد دارند ممکن است در برابر اثرات مطلوب آن تحمل داشته باشند و دیگر از سیگار کشیدن لذت نبرند، اما سیگار کشیدن را ادامه می‌دهند زیرا هوس زیادی دارند و می‌خواهند از ترک نیکوتین جلوگیری کنند.

اثرات طولانی مدت استفاده از تنباکو

همه اشکال تنباکو باعث ایجاد خطرات طولانی مدت در سلامتی می‌شود. این خطرات بیشتر برای افرادی است که از دخانیات دودی مخصوصاً سیگار استفاده می‌کنند. اثرات طولانی مدت تنباکو موجود در سیگار عبارتند از:

  • سرطان ریه
  • افزایش خطر سرطان روده بزرگ، دهان، گلو، لوزالمعده، مثانه و دهانه رحم
  • بروز بیشتر موارد برونشیت مزمن و آمفیزم
  • بیماری‌های قلبی و سکته مغزی
  • خطردر دوران بارداری و خطر کمبود وزن یا مرگ نوزاد
  • پوکی استخوان
  • افزایش مشکلات گوارشی
  • تاثیر در سیستم ایمنی بدن
  • در معرض سرماخوردگی، آنفولانزا و ذات الریه قرار دادن دیگر افراد که دود تنباکو را استنشاق می‌کنند
  • کاهش میزان ویتامین C در بدن و امکان ایجاد زخم‌های پوستی در بدن و گرفتگی عروق در پاها

کلام آخر

همانطور که در این مقاله توضیح دادیم، تنباکو یک ماده مخدرمسموم کننده است که حاوی نیکوتین می‌باشد و هیچ گونه ماده دارویی در آن وجود ندارد. افرادی که به نیکوتین اعتیاد دارند ممکن است بیشتر در معرض بیماری قرار بگیرند. پس اگر شما هم به سیگار اعتیاد دارید بهترین است برای حفظ سلامتی خود و اطرافیانتان ترک سیگار را در اولیت زندگی تان قرار بدهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *